Europa Conference League

Het derde nieuwe niveau van de Europese competitie heeft de naam Europa Conference League. Voor het grootste deel zal het hierbij om binnenlandse bekerwinnaars gaan. De eerste plaats is voor teams die zich hiervoor weten te kwalificeren.

De competitie zal 141 wedstrijden bevatten. Deze worden binnen een termijn van 15 weken gespeeld. Hieraan doen 32 teams mee. Na verloop van tijd bestaat de mogelijkheid dat er 184 teams deel zullen nemen.

Wie spelen er in de Europa Conference League?

Spelers in de Europa Conference League zijn de teams die zowel in de voorronde als in de eerste een tweede ronde de Europa League binnen zouden zijn gekomen. Omdat deze competitie meer op de kleinere landen gericht is, kunnen er slechts 5 clubs uit de hoogste competitie aan meedoen.

Het team wat het laagst wordt gerangschikt in de nationale competities zal van de Europa League overschakelen naar de Europa Conference League. Dit houdt in dat geen enkel team zich automatisch voor de groepsfase kwalificeert.  Alleen de 5 landen uit de hoogste competities beginnen aan de laatste kwalificatieronde.

Welke teams zijn hierbij betrokken?

De teams die in de voorrondes van zowel de Champion League als in de Europa League verliezen gaan door naar de Europa Conference League. In de tweede voorronde gaat dit om 20 verliezers van de Champion League.

Bij de Play-off ronde betreft het 8 verliezers van de Europa League. Vervolgens gaan 10 verliezers naar de Knockoutfase.

Waarom is de Europa Conference League in het leven geroepen?

De oorspronkelijke naam was Europa League 2. De competitie werd in het leven geroepen omdat teams uit kleinere landen minder kans hadden om in de Europese competitie terecht te komen. Deze krijgen hierdoor een grotere kans.

In de groepsfase houdt dit dus in dat er minimaal 34 landen vertegenwoordigd zullen zijn. Er zullen voor meer clubs meer wedstrijden zijn. Dit wil echter niet zeggen dat er meer teams zichzelf hiervoor kunnen kwalificeren.

Hoe verlopen de knock-out rondes?

Het spreekt waarschijnlijk voor zichzelf dat groepswinnaars doorgaan naar de volgende ronde. Ook is er een voorlopige knock-out ronde waar de tweede groep tegen de derde speelt. De winnaars van de Europa Conference League worden dan vervolgens automatisch ingeschreven voor de Europa League die het volgende seizoen zal plaatsvinden.