Champions league cup

Veel voetballiefhebbers kennen natuurlijk de UEFA Champions League. Dit is namelijk het belangrijkste internationale voetbaltoernooi in en rond Europa. De UEFA organiseert dit voetbaltoernooi. Sinds 1992 bestaat de naam Champions League. Daarvoor bestond het toernooi ook al, maar toen had het de naam Europacup 1 of het werd UEFA Beker voor landskampioenen genoemd. Het gaat echt om een kampioenschap met hoog eindigende ploegen binnen de internationale competities. De winnende ploeg plaatst zich voor het wereldkampioenschap voor clubs. Vervolgens zal de club zich dan ook plaatsen voor de UEFA Super Cup.

Geschiedenis Champions League

Het begon allemaal met de Europacup 1, en dit was toen al het belangrijkste Europese clubtoernooi. Alle landskampioenen die aangesloten waren bij de UEFA konden er aan deelnemen. Echter waren er in het begin wat uitzonderingen, zoals PSV, ze speelden in 1955-1956 mee in plaats van Willem II. De beker die gewonnen kan worden noemen ze ook wel de cup met de grote oren. Dit komt van het Griekse of Romeinse amfora.

In 1955/1956 werd het toernooi voor de eerste keer georganiseerd. Toen heeft Real Madrid gewonnen. In totaal hebben er zes Nederlandse clubs het toernooi gewonnen. In 1970 was dat Feyenoord, in 1971, 1972, 1973 en 1995 heeft AFC Ajax gewonnen en in 1988 heeft PSV gewonnen. Vanaf 1992 kreeg het de naam Champions League, toen werd ook nog de groepsfase gestart. Er zijn nog wel wat meer wijzigingen aangebracht, en in 1997 was toch wel een belangrijke verandering. Er is vanaf toen namelijk afgeweken van het bestaande concept (landskampioenen mochten alleen meedoen en titelverdedigers). 

Champions League en deelname

Voor het Champions League kan een club zich plaatsen als ze een hoge eindpositie behalen in de nationale competitie van het vorige jaar. Een land moet bij de UEFA zijn aangesloten en mag dan minimaal één en maximaal vier clubs afvaardigen. Daarbij wordt de verdeling altijd gebaseerd op de positie van een land binnen de ranglijst. De eerste ronde van een hoofdtoernooi kent 32 clubs die deel mogen nemen. Sommige clubs zijn dan rechtstreeks geplaatst en andere clubs zullen zich dan eerst in de voorronden moeten bewijzen en zich dan dus moeten plaatsen.

Voorronden en meer

Je hebt in totaal drie voorronden en dan een knock-outsysteem (bestaande uit een thuis- en een uitwedstrijd). Je hebt dan de eerste ronde van de Champions League, en deze zal gespeeld worden in acht groepen bestaande uit ieder vier clubs. Vervolgens komt de tweede ronde aan bod en die bestaat uit knock-out wedstrijden en dan spelen de acht groepswinnaars uit de eerste ronde in de achtste finale tegen een nummer twee uit een groep.

Sportweddenschappen en Champions League

De echte voetballiefhebbers beschikken vaak over veel kennis van de teams en kunnen het wel eens spannend vinden om deel te nemen aan de sportweddenschappen. Zo kan er online namelijk geld worden verdiend door een inzet te plaatsen, bijvoorbeeld op de Champions League finale. Er kan dan geraden worden wie er gaat winnen (in het geheel), maar ook wie er per wedstrijd gaat winnen, wie de eerste ronden wint, wie er gaat scoren, wie een rode kaart krijgt, etc. Er zijn veel opties om dan in te zetten op de Champions League zodat je er als je goed gokt geld mee kunt verdienen.